10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü

.

30.11.2020 933

Tüm Türk milletinin matem günü olan 10 Kasım, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu gündür.10 Kasım 1938 tarihinde saat 9'u 5 geçe yaşama gözlerini yuman Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına çeşitli etkinlikler ve anma törenleri düzenlenir; milleti tarafından sevgi, saygı ve özlemle anılır.

10 Kasım Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün çok bağlı olduğu ülkesine ve hayatına veda ettiği gündür 10 Kasım. 10-16 Kasım haftası da onun anısına, yurtseverliğinin, inkılap ve ilkelerinin anlatıldığı, radyolarda, televizyonlarda onun konuşmalarının kendi sesinden dinletildiği, Atatürk ile ilgili film ve belgesellerin izletildiği, onun değerinin üzerinde konuşulduğu bir hafta olmaktadır. Atatürk'ün anısına, onun ölüm yıl dönümünde tüm Türk halkı hatta tüm dünya tarafından bilinen ve önemsenen bugün, Anıtkabir'e tören ve ziyaretler düzenlenir, her 10 Kasım'ın 9'u 5 geçesinde saygı duruşunda beklenir ve gözlerden yaşlar süzülür... O güne ve o saate özel tüm sirenler, kornalar çalınır; tüm gün bayraklar yarıya kadar indirilir.

30-03-2021

Dünya, Atatürk'ü "En Nadir Dahi" Olarak Tanıdı

Ulu Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinin ardından hem Türkiye hem de tüm dünya liderleri Atatürk'ü, yaşamış en nadir dahi olduğu kabul etmiş ve devlet adamlığıyla, halkına yaklaşımıyla dünya milletlerine örnek olabilecek çalışmalar yürütmüş bir kişilik olarak tanınmaktadır. Tüm dünya, onu hem fikirleri hem de yenilikleriyle benimsedi. Oldukça ileri görüşlü bir komutan bir lider olan Atatürk, Türk milletiyle birlikte "ya istiklal ya ölüm" parolasını kullanarak Türk halkının zafer kazanmasında da önemli roller oynamıştır.

Yalnızca savaşlarla yetinilmeyeceğini de kanıtlayarak tüm Türkiye için birçok devrim gerçekleştirmiştir. Son nefesine kadar sevdiği ülkesi için çalışan Ulu Önder Atatürk, "Benden sonra beni benimsemek isteyenler bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar" sözüyle de uğruna canını tehlikeye attığı Cumhuriyet'i Türk milletine de emanet etmiştir.

30-03-2021

10 Kasım 1938'de Ne Oldu?

Sağlık durumu git gide kötüleyen Atatürk'e 1938 yıllarının başında siroz teşhisi koyulmuş ve bunun üzerine kendisini her ne kadar Türk doktorlara emanet etse de arkadaşları zoruyla Avrupa'dan doktorlar getirilmiştir. Ancak hiçbir tedavi sonuç vermemiş ve 10 Kasım 1938'de gözlerini ebediyete yummuştur. İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yuman Atatürk, büyük bir tören ve halkın gözyaşları içinde Ankara'ya uğurlanmıştır. Ankara'da geçici olarak Etnografya Müzesi'ne kabri konulmuş, 15 sene sonra da kendisi için yaptırılan Anıtkabir'e toprağa verilmiştir.

Atatürk'ü Tüm Dünyada Özlemle Anıyoruz

Sevdiklerine, sevenlerine ve koca Türk halkına sadece bedenen veda eden Ulu Önder Atatürk, her yıl daha çok sevgi daha çok özlemle bütün dünyada anılıyor. Her sene bugün, Ata'mızın aramızdan ayrılışı önemli törenlerle, onun hayatı, ilke ve inkılapları vs. anılarak geçirilir. Vatanseverliği, devlet adamlığı, kişilik ve karakteri, yaptıkları, çalışmaları derken her şeyi en derin detaylara kadar anlaşılmaya çalışılır ve Türk milletine örnek olması adına herkese gösterilip anlatılarak, özlemle yad ederiz. Özlem, saygı ve rahmetle anıyoruz...